1 Ocak 2018 Pazartesi

Kısaca Yalta Konferansı Nedir? Maddeleri ve Sonuçları Özet

Yalta Konferansı, İkinci Dünya Savaş'ı devam ederken Müttefikler arasında yapılan son diplomatik konferanstır. 4-11 Şubat 1945 tarihleri arasında toplanan Yalta Konferansı'na ABD'den Roosevelt, İngiltere'den Churchill ve Sovyetler Birliği'nden Stalin katılmıştır. Konferansın amacı savaş sonrası oluşacak siyasi düzeni şekillendirmekti. Konferans toplandığı sırada savaş her cephede sürse de savaşın bitmesi yakındı.  

Yalta Konferansı'nda alınan başlıca kararlar şunlardır:
  • Rusya, Almanya'nın teslim olmasından sonra Japonya'ya savaş açmayı kabul etti. 
  • Almanya; ABD, İngiltere ve Sovyetler Birliği'nin denetiminde üç işgal bölgesine ayrılacak. Ayrıca ABD ve İngiltere kendi işgal bölgesinin bir kısmını Fransa'ya verecek. 
  • Güvenlik Konseyi'nde beş büyük devlete (ABD, Sovyetler Birliği, İngiltere, Fransa, Çin) sürekli üyelik ve veto yetkisi verilecek. 1 Mart 1945'e kadar Almanya ve Japonya'ya savaş ilan eden devletler, Birleşmiş Milletler üyeliğine kabul edilecek. 
  • Stalin, Almanya'dan ağır bir tamirat bedeli isteyince anlaşmazlık çıktı ve bu konunun çözülmesi için bir komisyon kurulmasına karar verildi. 
  • Londra ve Lublin'de bulunan iki ayrı Polonya hükümetinin demokratik seçimler yapılıncaya kadar koalisyon hükümeti kurması kararlaştırıldı.

Advertiser