"Büyük Hun İmparatoru Atilla Türk mü?" sorusu hakkında önemli tarihçilerin cevaplarını derledik.
Habertürk'te yayınlanan Teke Tek programında Prof. Dr. İlber Ortaylı, konu hakkında şu bilgileri vermekte:
"Atilla'nın Hun İmparatorluğu'na aşırı Türk düşmanları bile Türk demiyorlardı. Elimizde filolojik bir malzeme yok. Yani tartışabileceğimiz malzeme yok. Çuvaşça mı konuşuyor, yoksa başka bir dil mi konuşuyor? Enteresan bir şey. Asya'dan kopup geldiği belli.
Fakat yalnız unutmayın milattan sonraki birkaç asırda bizim kuzey hakkında bildiğimiz şey bugünkü Kırım Yarımadası ve Güney Ukrayna'nın ötesine çok geçmiyor.
Ancak şurası bir gerçek ki Hunlar farklı insanlar, bunların kendi örgütlenmeleri var, bunlar çok iyi at göçebeleri, çok iyi organize oluyorlar. Kendilerine göre bir davranış biçimi kalıpları var."
Habertürk'te yayınlanan Tarihin Arka Odası programında Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, konu hakkında şu bilgileri vermekte:
"Hunlar kesin olarak Türk. Daha sonraki kaynaklardan ve devlet yapısından Türk olduğunu anlıyoruz. Göktürklerin devlet teşkilatlanması anlatılırken her şeyinin Hunlarla aynı olduğu vurgusu yapılarak anlatılır."
Habertürk'te yayınlanan Tarihin Arka Odası ve TRT Avaz'da yayınlanan Kültürden Menediyete programında Yrd. Doç. Dr. Ali Ahmetbeyoğlu, şu bilgileri vermekte:
"Avrupa coğrafyasında Roma başta olmak üzere yerleşik topluluklar hiç bilmedikleri bozkırlı bir topluluk tarafından mağlup edilmesini bir türlü içlerine sindirememiştir.
Hunların kimliği hep tartışma konusu olmuştur. Onların Asya Hunları'na yani daha sonra Türk adı altında toplanan bir kavme, bir millete mensup olmasını kabullenememişlerdir. Bunun için bir sürü teori ortaya atmışlardır.
Hunlar Türk tarihinin devletle var olmanın bugüne kadar tekamül eden sürecin başlangıç noktasıdır.
Hunlara, Göktürklere baktığınız zaman Osmanlı'dan izler, Osmanlı'ya baktığınız zaman Hunların, Göktürklerin yansımasını çok rahat görebilirsiniz. Bu da Türk tarihinin farklı coğrafyalarda, farklı zamanlarda da olsa bir devamlılık arz ettiğini gösterir."