15 Nisan 1931 tarihinde Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti kuruldu. 1935 yılında ise ismi değiştirilerek Türk Tarih Kurumu adını aldı. Türk Tarih Kurumu'nun ilk başkanı 1931 ile 1932 yıllarında görev yapan Tevfik Bıyıklıoğlu'dur.
Türk Tarih Kurumu'nun amacı, Türk ve Türkiye tarihi hakkında en doğru bilgilere ulaşmak için araştırmalar yapmak ve bu alanda yapılacak araştırmaları desteklemektir. Bunun dışında diğer amaçları ise Türklerin sarı ırktan olmadığını ortaya koymak ve toplumda milli bir bilinç oluşturmaktı.
9 Temmuz 1932 tarihinde Türk Tarih Kurmu tarafından 1. Tarih Kongresi düzenlendi ve bu kongrede "Türk Tarih Tezi" fikri ortaya atıldı. Bu tezin ortaya atılmasının ana amacı Türklerin en eski uygarlıklardan biri olduğunun ispatlanmasıdır. 1937 yılında Dolmabahçe'de 2. Tarih Kongresi düzenlendi. Bu kongreye yabancı ülkelerden gelen bilim adamları da katıldı. Daha sonra her beş yılda bir kongreler düzenlenmeye devam etti.
22 Ağustos 1935 tarihinde ilk arkeolojik kazı çalışmasını Alacahöyük'te yapmıştır. Bu tür arkeolojik kazı çalışmaları günümüzde de devam etmektedir. Yapılan kazılar sonucunda Anadolu tarihinin erken dönemlerine ilişkin önemli belgelere ulaşıldı. Kurum tarafından finanse edilen yurt dışı arkeolojik kazı çalışmaları da bulunmaktadır.
Türk Tarih Kurumu tarafından 1931 yılında liseler için 4 ciltlik Genel Tarih kitabı yayınlandı. Mustafa Kemal Atatürk, vasiyeti üzerine mal varlığının bir bölümünü Türk Tarih Kurumu'na bağışlamıştır. Türk Tarih Kurumu'nun kütüphanesi ülkemizin en iyi ihtisas kütüphanelerinden biridir.
Türk Tarih Kurumu'nun şu anki başkanı Prof. Dr. Derya Örs'tür. (2017 yılı bilgisidir.)