Türk Dil Kurumu Ne Zaman Kuruldu?
Türk Dili Tetkik Cemiyeti, 12 Temmuz 1932 tarihinde kurulmuş, 1936 yılında ise Türk Dil Kurumu adını almıştır. Kurumun ilk başkanı Samih Rıfat Horozcu'dur.
Türk Dil Kurumu Hangi Amaçla Kuruldu?
Türk Dil Kurumu'nun kuruluş amacı Türkçeyi yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmak ve Türkçenin zenginliğini meydana çıkarmaktır. 26 Eylül ile 5 Ekim 1932 yılında Atatürk'ün başkanlığında Dolmabahçe Sarayı'nda Birinci Türk Dil Kurultayı düzenlendi. Bu kurultaya sadece uzmanlar değil halktan dileyen herkesin katılabileceği belirtildi. Birinci Türk Dil Kurultayı'nın düzenlendiği 26 Eylül günü her yıl Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Türk Dil Kurumu'nun ilk genel sekreteri ünlü bir dilbilimci Agop Martayan'dır. Martayan'ın Türkçenin gelişiminde büyük katkıları oldu. Bu sebeple kendisine Atatürk tarafından Dilaçar soyadı verildi.
Atatürk'ün öncülüğünde Türk Dil Kurumu tarafından Öz Türkçe akımı başlatıldı. Atatürk Türk dilinin gelişmesine katkı sağlamak için Türkçe terimlerle bir Geometri kitabı yazmıştır. Atatürk, vasiyeti üzerine mal varlığının bir bölümünü Türk Dil Kurumu'na bağışlamıştır.
Türk Dil Kurumu'nun Kurumsal Yapısı?
1982 Anayasası ile Türk Dil Kurumu'nun dernek tüzel kişiliğine son verilerek Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu çatısı altında devletleştirilmiştir.
Türk Dil Kurumu'nde 40 asil üye bulunmaktadır. Bunların yarısı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, diğer yarısı ise Yüksek Öğretim Kurulu tarafından seçilmektedir. Türk Dil Kurumu başkanı Cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır.