Aşık Virani, 16. yüzyılın sonları ile 17. yüzyılın başlarında Eğriboz adasında doğup bu bölgede hayatını devam ettirmiştir.Dört dil bilmektedir.Bunlar; Türkçe, Osmanlıca,Arapça ve Farsça'dır. Eserlerinin içeriği dini ve tasavvufi konulardır. Bektaşi aşığı olarak bilinmekte olup, Yedi Ulu Ozan'dan birisidir.
Bektaşiler arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Bu yüzden Bektaşi şairlerinin arasında en meşhur şairlerden biridir.Ayrıca; Hz.Ali'ye düşkünlüğüyle bilinmektedir.Dini görevini Necef'te yapmıştır. Kerbela gibi kutsal yerleri ziyaret etmiştir. Bektaşiliğin pirlerinden olan Balım Sultan'dan el almıştır.Ayrıca; Demir Baba Tekkesini ziyaret edip ondan da icazet alır.
Aşık Virani'nin Edebi Kişiliği, Sanat Anlayışı
Virani, şiirlerini bir divanda bir araya getirmiştir. Genellikle, aruz ve hece ölçüsüyle şiirlerini yazan şair, hem halk edebiyatında, hem de klasik edebiyatta oldukça önemli bir yer edinmiştir. En tanınmış Bektaşi şairlerinden biridir. Eserlerinde genellikle dini ve tasavvufi konuları işlemiştir. Bektaşilik’e ve Hz. Ali’ye olan düşkünlüğü, şiirlerinde oldukça ön plana çıkmaktadır. Samimi ve eğitici bir dille şiirlerini kaleme alan Virani, aruz ölçüsüyle yazdığı şiirlerinde, ağır bir dil kullandığından dolayı, bu şiirleri halk arasında fazla bilinmemektedir. Bu şiirlerinde, eğitimi aldığı tasavvufi terimleri oldukça sıklıkla kullanmıştır.
Birçok şiirini aruz vezniyle yazmıştır.Fakat; halk arasında daha çok hece ölçüsüyle yazılanlar bilinmektedir.Şiirlerinin toplandığı divan günümüze ulaşabilmiştir.
Aşık Virani, Karlıova’daki Hafızzade Türbesinde rahatsızlanır. Burada da vefat eder. Mezarı da türbenin avlusundadır.