Asıl adı Mehmed Mühyiddin olan Üftade Hazretleri Hıdır Dede'den ders aldı. Gözleri görmeyen ve ayakları tutmayan Hıdır Dede'yi senelerce camiye götürüp getiren Üftade Hazretleri, hocası Hıdır Dede vefat edince 17 yaşında vaaz vermeye başladı. 1490 yılında Bursa'da doğan Üftade Hazretleri 1580 yılında vefat etti. Bursa'da kurulup Anadolu ve Balkanlara'da yayılan Celvetiye tarikatının piridir.
Ulucami ve Kayhan Camii'nde müezzinlik yaparken, kendisine takdim edilen birkaç akçelik maaş bağlanınca gece rüyasında, 'Mertebenden üfta oldun, düştün' hitabına maruz kalan Mehmet Mühyiddin Efendi, bundan sonra Üftade ismini kullanmıştır. Üftade Hazretleri, tasavvufi hayatı, Hıdır Dede ile tanımış, ondan ilim ve feyz almıştır.
Onun vefatından sonra kemale erip, keşfi açılmıştır. Ondan sonra, 'Alemi istiğraka düşüp 6-7 günde seyreyledim. Ne nefsim kaldı, ne sima kaldı' demiştir. Üftade birçok camide vaaz ve irşad görevinde bulundu. Halkın ısrarı ile Emir Buhari Hazretlerini rüyada ricası üzerine Emirsultan Camii'nde imamlığa başladı.
Aldığı maaşı dervişlere dağıtmıştır. Hazreti Üftade hayatı boyunca ibadet, züht ve takvaya önem vermiştir. Halk içinde Hakkı aramış, uzlet yerine celveti (halkın içinde olmak) tercih etmiştir. Kanuni Sultan Süleyman, 3. Murat Han'ın annesi Nurbanu Sultan, devlet adamları ve devrin önemli şahsiyetleri Hazreti Üftade'ye büyük saygı göstermiş, duasını almıştır. Üfta hazretleri 90 yaşında iken 26 tammuz 1580 yılında vefat etmiş, namazı Zakir Başı Emir Efendi tarafından kıldırılarak bugünkü türbesine defnedilmiştir.